Building tomorrow's environment today

Springfield University Hospital

Ward 3 PICU & Bluebell Ward – Alterations refurbishment of existing 18 bedded mental health ward to provide an additional 20no beds with ensuite facilities and associated communal and ward office accommodation and the extension of the existing Ward 1 PICU to provide an additional 4no beds with ensuite facilities.

The new ward is built within the envelope of the Wandsworth Recovery Centre with only minor changes to the West, North and East ground floor elevations in order to make the environment safe for its users. The design complements the existing architectural intent required to the ground floor external windows, and to the external landscaping of the building; to ensure the privacy and dignity of the service users. This new ward will support the Trust to continue improving its services in a modern mental health facility.

Changes to the external landscaping, including the creation of a new landscaped buffer with boundary railing maintains the context of the building within the broader Springfield Hospital landscape. The new ward has ensuite bathrooms with level access to the ward area, private garden and other shared day space facilities.

At the same time as carrying the refurbishment of Ward 3, South West London South West London and St Georges Mental Health NHS Trust needed to provide an additional 4 beds on its existing Psychiatric Intensive Care Unit (PICU) within the Wandsworth Recovery Centre.

These additional beds were built as an infill extension in the southwest corner of the Wandsworth Recovery Centre. They have enabled the Trust to consolidate its provision of PICU services in a modern mental health facility.

A rendered finish blends the new extension into the existing building, its surroundings and any future potential development. The new extension is set back at the rear of the existing building and the design complements the existing architectural intent.